Koperprijs als barometer van de wereldeconomie: wat geeft het nu aan?

Koper wordt vaak gezien als de barometer van de economie. De koperprijs is sinds het begin van dit jaar aan het dalen Betekent dit nu dat er zwaar weer op komst is?

Beleggers op scherp door dalende koperprijs

Sinds juni dit jaar is de koperprijs met een duikvlucht naar beneden bezig. Niet alleen diegene die in koper hebben geïnvesteerd maken zich zorgen, maar ook andere beleggers en investeringsmaatschappijen maken zich steeds meer zorgen. Dit metaal is namelijk de barometer van de wereldeconomie. Als deze trend aanhoudt, staat ons zwaar weer te wachten.

De prijs van koper

Het koper is onder de oude metalen altijd de beste barometer van de wereldeconomie geweest. Ondanks de onzekerheid, die het coronavirus de afgelopen maanden heeft veroorzaakt, bleef koper in de eerste helft van het jaar nog redelijk overeind op de LME (London Metal Exchange). Maar in de tweede helft van dit jaar is dit beeld tot nu toe volledig veranderd. Begin juni kostte een ton koper ruim $7.300 op de Londense Metal Exchange. Begin augustus kostte dit nog maar $6.000. Een forse daling van maar liefst 20%. Dit is een zeer forse beweging op de metalenmarkt, omdat koper niet zomaar een metaal is. Het is namelijk één van de meest toegepaste metalen ter wereld. Dit metaal wordt in heel veel producten gebruikt. Het zit niet alleen in magnetrons, koelkasten, elektromotoren, maar het wordt ook gebruikt voor buizen en leidingen in de bouw. Vandaar ook de bijnaam als ‘barometer van de wereldeconomie’.

Dalende koperprijs, dalende economie?

Een sterk dalende koperprijs kan een sterk dalende economie betekenen. Vooral als het bijvoorbeeld gaat om een land als China. Dat land alleen al is goed voor bijna 50% van de totale wereldwijde vraag naar koper. Met name de beleggers zijn bang voor wat er tijdens de crisis van 2008 gebeurde, want toen daalde de koperprijs in een halfjaar met meer dan 50%. Het stond indertijd ook voor een sterk dalende economie, ja zelfs voor een economische crisis. Waarschijnlijk zal het dit keer wel meevallen. Want de daling van de koperprijs wordt vooral gedreven door het sentiment onder handelaren. Veel van hen zijn bang voor een handelsoorlog tussen China en de VS. Zij hebben beiden hun importtarieven verhoogd. Ook andere basismetalen zoals bijvoorbeeld zink hebben, net als koper, last van het sentiment.

Koperhandel

Niet alleen de uitbraak van het coronavirus en de daling van de olieprijzen hebben hun weerslag op de prijzen van nieuwe en oude metalen, maar ook de handelsoorlog tussen China en de VS. Dit is ook het geval voor de prijs van het metaal koper. Behalve op de beurs doet de dalende koperprijs zich ook dicht bij huis gelden: ook bij de oudijzerhandelaar gaan de prijzen omlaag. Op dit moment loont het voor aannemers en sloopbedrijven nog steeds de moeite om het koper bij oudijzerhandelaren in te leveren. Maar er is behoorlijk wat onzekerheid over hoe deze barometer van de wereldeconomie zich de komende tijd gaat gedragen. De tijd zal het ons leren.